Održan “Panonski dječiji festival”

Sport, crtanje, pjevanje, pravljenje nakita – sve su ovo aktivnosti u kojima su danas djeca i mladi mogli uživati na Panonskim jezerima. U okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“, članovi Udruženja „Zemlja djece“ organizovali su skup edukativno-zabavnih aktivnosti, u okviru kojih su svi, koji su se pridružili ekipi mladih iz ovog Udruženja mogli naučiti više o Tuzli i njenim historijskim znamenitostima.

“Nastojimo da kroz različite društvene, kreativne i edukativne radionice upoznamo naše građane o tradiciji i kulturu Grada Tuzla, s naglaskom na socijalizaciju, integraciju i svakako poticanja i širenja novog kruga poznanstva.“ – kazala je Medina Gračić, učiteljica u Udruženju „Zemlja djece u BiH“  

 Iako su mogli birati da li će izrađivati nakit, svirati ili crtati, mališani su najviše trenirali sa svojim trenerom, koji je za njih pripremio brojne „prepreke“, ali koje su oni savladali bez velikih poteškoća.

 „Danas ćemo imati igre bez granica, imat ćemo takmičenja u savladavanju poligona, u fudbalu, košarci i odbojci… i zajedno ćemo sa kolegama koji imaju druge aktivnosti napraviti jedan sadržaj da bismo jednom mališanu, jednom djetetu današnji dan na Panonskom jezeru bio apsolutno ispunjen.“ – kazao je Adi Selman, iz Udruženja „Zemlja djece u BiH“.

Svoje oduševljenje iznenađenjima koje su za njih pripremili članovi Udruženja „Zemlja djece“ nisu krili ni mališani. Posebno su se obradovali što su na svom licu mogli dobiti crtež omiljenog junaka iz crtanog filma.

Osim promocije turističkih potencijala Grada Tuzla, ali i Tuzlanskog kantona, koji je bio primarni cilj ovog događaja, održano je i savjetovanje za sve one koji započinju novi život u nekoj od zemalja Evrope. Sve o tome kako postupiti ukoliko svoj život odlučite nastaviti u drugoj Evropskoj zemlji, mogli ste saznati na Info pultu.

„Mi savjetujemo potencijalne migrante koji planiraju da idu i koji podnose zahtjev za azil u zemlje EU da se prijave na biro, da se jave u Centar za socijalni rad, u školu, a sve u svrhu toga da ne bi izgubili pravo na zdravstveno osiguranje i školovanje, jer po povratku se stvaraju veliki problemi oko tih stvari i oko njihovog daljeg života ovdje.“ – kazala je Sanja Danilović, koordinator Info pult-a za potencijalne migrante i povratnike u/iz EU.

Iz Udruženja „Zemlja djece u BiH“, naglasili su da će i u narednom periodu prije svega nastaviti organizovati slične edukativne-zabavne skupove radeći sa djecom i mladima, a uz to i promovisati turističke potencijale Tuzle, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

 

The post Održan “Panonski dječiji festival” appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Također provjerite

OGUS Srebrenik 2024 - Semir Jahic

Nezaboravna noć: Semir Jahić i njegovi gosti oduševili publiku u Srebreniku

Na prepunom trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku održan je koncert u okviru manifestacije OGUS 2024, …

Redukcija Vode Srebrenik

Obavijest Grada Srebrenika: Odluka o ograničenju korištenja pitke vode iz gradskog vodovoda

Obavijest Grada Srebrenika: Odluka o ograničenju korištenja pitke vode iz gradskog vodovoda Grad Srebrenik, na …