Usvojen državni budžet, parlamentarcima se povećavaju plaće za 500 KM

Delegati u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, kojim će se, između ostalog povećati plaće parlamentarcima za 500 KM.

Za usvajanje ovog budžeta je glasalo osam delegata, protiv su bila dva, a jedan je bio suzdržan. Sa sjednice su opravdano odsutni bili Dušanka Majkić, Sredoje Nović (SNSD), Munib Jusufović (SBB) i Dragan Čović (HDZ BiH).

Prilikom rasprave o principima ovog budžeta vođena je žestoka rasprava, a najveću polemiku je izazvalo povećanje plaća parlamentarcima.

Podsjećamo, Predstavnički dom je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH. Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH. Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Asim Sarajlić (SDA) je najavio da će Klub Bošnjaka podnijeti zahtjev za izmjene Zakona o plaćama, kojim će se smanjiti koeficijent izabranim službenicima, jer nije bilo moguće predlagati zaključke kojim bi se to odmah regulisalo.

Objava Usvojen državni budžet, parlamentarcima se povećavaju plaće za 500 KM pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Također provjerite

OGUS Srebrenik 2024 - Semir Jahic

Nezaboravna noć: Semir Jahić i njegovi gosti oduševili publiku u Srebreniku

Na prepunom trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku održan je koncert u okviru manifestacije OGUS 2024, …

Redukcija Vode Srebrenik

Obavijest Grada Srebrenika: Odluka o ograničenju korištenja pitke vode iz gradskog vodovoda

Obavijest Grada Srebrenika: Odluka o ograničenju korištenja pitke vode iz gradskog vodovoda Grad Srebrenik, na …